Zo kies je de internetverbinding die bij jouw bedrijf past

internetverbinding kiezen bedrijf

Glasvezel, IP-VPN, Mbit/s … De termen vliegen je om de oren als je zoekt naar zakelijk internet voor je bedrijf. Wat betekenen ze en, des te belangrijker: welke internetverbinding past het beste bij jouw bedrijf? Met een aantal vragen heb je snel duidelijkheid.

Glasvezel dé toekomstbestendige verbinding

De keuze welk type internetverbinding je het beste kunt kiezen is eigenlijk geen keuze, vinden wij. Glasvezel biedt namelijk de snelheid, stabiliteit en toekomstbestendigheid die zowel kabel- als koperverbindingen niet kunnen bieden. Daarnaast is het zo dat koperverbindingen vanaf 2023 door KPN worden uitgefaseerd op plaatsen waar glasvezelinternet beschikbaar is.

Glasvezel heeft als grote voordeel dat het symmetrische snelheden biedt; uploaden gaat net zo snel als downloaden. Bij een koper- of kabelverbinding is de uploadsnelheid doorgaans een fractie van de maximale downloadsnelheid. Bijkomend voordeel is dat glasvezeltechniek veel duurzamer is. Doordat glasvezel werkt op basis van lichtsignalen, en niet op basis van stroomsignalen, verbruikt het minder energie. 

Keuze 1: snel, supersnel of ultrasnel internet?

Wat wél een belangrijke vraag is: welke snelheid wil je hebben? KPN Zakelijk Glasvezel internet haalt snelheden tot maar liefst 10 gigabit per seconde. 

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Maak je veel gebruik van de cloud? Voor bepaalde apps, dataopslag of zelfs je volledige werkplek?
  2. Downloaden en uploaden jij en je collega’s regelmatig grote bestanden?
  3. Hoeveel gebruikers zijn er maximaal tegelijkertijd online?

Kijkend naar het aantal gebruikers dat tegelijkertijd online is, kun je de volgende benodigde snelheden als richtlijn aanhouden:

  • 10-25 gebruikers: 50 Mbit/s tot 100 Mbit/s
  • 25-50 gebruikers: 100 Mbit/s tot 200 Mbit/s
  • 50+ gebruikers: 500 Mbit/s tot 1 Gbit/s

Is er sprake van intensief dataverbruik? Werken jullie bijvoorbeeld veel in de cloud, houden jullie regelmatig videovergaderingen en downloaden jullie grote bestanden? Dan kan het slim zijn om een hogere snelheid te kiezen dan staat bij het aantal gebruikers.

Keuze 2: VPN, ja of nee? 

  1. Zijn er veel collega’s die vanuit huis werken? 
  2. Zijn er meerdere vestigingen?

Als er vanaf meerdere locaties wordt samengewerkt, dan kan het raadzaam zijn om een VPN-verbinding te gebruiken. Op die manier kun je netwerken van verschillende vestigingen veilig met elkaar verbinden, óf op een veilige manier thuiswerkers gebruik laten maken van het bedrijfsnetwerk.

Keuze 2-b: welk type VPN?

  1. Hoe cruciaal zijn de mate van veiligheid en snelheid van de VPN?

Een VPN-verbinding kan via het publieke internet verlopen waarbij de firewalls de VPN verbinding tussen het netwerk opbouwt. Dat noemen we Internet VPN. Je lijn is nog steeds versleuteld en zeer veilig. Maar hij kan ook via een afgesloten netwerk plaatsvinden. Dit noemen we IP-VPN. Hierdoor ben je voor de snelheid minder afhankelijk van de internetverbinding van de thuiswerker of vestiging. En doordat de verbinding direct is, is ze beter te monitoren en ook veiliger.

Ga voor First Class Internet via Guide-IT

Wil je weten welke verbinding het meest geschikt is voor jouw bedrijf? Of wil je weten welk type VPN je het beste kunt kiezen? Neem dan contact met ons op via onze specialisten. Als KPN Excellence Business Partner bieden we je deskundig advies en oplossingen op maat.