Groter netwerk 4G bellenSinds deze week kunnen ook klanten met de nieuwste iPhone’s gebruikmaken van 4G bellen (VoLTE). Daarmee is een volgende stap gezet in de uitrol van deze beltechniek en is 4G Bellen steeds breder beschikbaar voor KPN-klanten.
Via een zogeheten aanbiederupdate van Apple en KPN worden de nieuwste iPhones (6, 6+, 6S, 6S+ 7, 7+ en SE) stapsgewijs geschikt gemaakt voor 4G bellen. Klanten krijgen automatisch een melding wanneer 4G bellen beschikbaar is voor hun toestel. Ze krijgen dan een software-update aangeboden, waarna zij 4G bellen kunnen aanzetten. Hiermee is een volgende stap gezet in de gefaseerde uitrol van deze nieuwe spraaktechnologie.
Voordelen
Oorspronkelijk werd het 4G-netwerk alleen gebruikt voor mobiel dataverkeer. Voor spraakverkeer grijpt het toestel namelijk terug op de 2G- of 3G-netwerken. Het nieuwe bellen over 4G biedt klanten voordelen, zoals:

• een hogere verbindingssnelheid (binnen 1 à 2 seconde(n) in plaats van de gebruikelijke 6 à 7)
• nóg betere geluidskwaliteit
• betere dekking
• klanten kunnen tegelijkertijd mobiel internetten én bellen via 4G
Ontwikkelingen van VoLTE
Nadat het netwerk van KPN geschikt is gemaakt voor bellen over 4G, werd de technologie uitgebreid getest. In oktober 2016 is KPN gestart met de commerciële uitrol van 4G bellen: eerst voor KPN-klanten met een Samsung S6 en S6 Edge. Verschillende nieuwere typen van Samsung zijn inmiddels toegevoegd en nu dus ook de nieuwste iPhones. De voordelen van 4G bellen komen het best tot hun recht wanneer beide gebruikers beschikken over een daarvoor geschikte smartphone. Met de iPhone-activatie is dan ook een grote stap genomen.