De vijf grootste cyberdreigingen voor jouw bedrijf

cyberdreigingen

Je ziet het wekelijks terug in de nieuwskoppen: een hack legt de dienstverlening plat, een datalek zorgt ervoor dat duizenden klantgegevens op straat liggen. Anno 2022 komen de grootste bedreigingen voor de continuïteit van jouw bedrijf via het internet. Welke cyberdreigingen loopt jouw bedrijf? We zetten de vijf grootste op een rijtje.

 

1. Phishingaanvallen

Meer dan negen op de tien organisaties geven aan weleens te maken te hebben gehad met phishingmails. Bij phishing wordt de ontvanger van een mail gevraagd om op een link te klikken en eventueel informatie in te vullen. Deze informatie wordt vervolgens misbruikt, of via het klikken op de link wordt kwaadaardige software, zoals ransomware, binnengehaald. Tegenwoordig komen er steeds vaker phishingaanvallen van binnenuit de organisatie, vanaf gehackte e-mailaccounts. Er wordt vaak voor gewaarschuwd, maar herkenning kan lastig blijven.

 

 

2. Ransomware

Ransomware is een hardnekkige vorm van cybercriminaliteit die je dienstverlening letterlijk stil kan leggen. Deze kwaadaardige software gijzelt namelijk bestanden of programma’s op je computer, zodat je ze niet meer kunt gebruiken. Tegen betaling zouden ze ‘vrijgelaten’ worden, maar garantie daarop heb je niet. Wist je trouwens dat de helft van de bedrijven die slachtoffer zijn geworden van een ransomwarebesmetting minstens een week minder productief of zelfs niet productief waren? Daar denk je liever niet aan.

Meer weten over ransomware, en hoe je de risico’s erop kunt voorkomen? Ontdek het hier.

 

3. Verlies en diefstal van laptops en smartphones

Het verliezen van een zakelijke smartphone, of diefstal van je laptop; het zijn grote risico’s voor de dataveiligheid van je bedrijf. Óf er staat veel gevoelige informatie opgeslagen op deze apparaten, of ze hebben toegang tot deze data. In beide gevallen: je voorkomt het liefste koste wat kost dat anderen met deze data aan de haal gaan.

 

4. Bedrijfsspionage

Productiegegevens, technische tekeningen, unieke bedrijfskennis, klantgegevens… Deze data is van onschatbare waarde voor veel bedrijven. En daarmee is deze data ook zeer interessant voor bijvoorbeeld concurrenten of andere belanghebbenden. Daarom richten cyberaanvallen zich vaak specifiek op bepaalde bedrijven met waardevolle informatie. Jouw concurrentiële voorsprong kan zich in no-time omzetten naar achterstand.

 

5. Onjuist handelen door collega’s

Last but not least: een van de grootste bedreigingen van je cyberveiligheid is het handelen van je eigen collega’s. Daar zul je wellicht niet als eerste aan hebben gedacht. Toch kunnen hun kennis en IT-vaardigheden – of juist het ontbreken daarvan – zorgen voor de nodige problemen. Een e-mail met gevoelige data doorsturen naar de verkeerde personen, bestanden doorsturen naar je privémail, te makkelijke wachtwoorden gebruiken of klikken op een phishingmail; helaas allemaal menselijke handelingen die veel problemen kunnen veroorzaken.

 

Zoals je ziet vraagt een goede IT-security veel van je systemen én collega’s. Hoe zorg jij dat je deze cyberdreigingen anno 2022 het hoofd biedt?