Dit zijn de belangrijkste IT- en telecomtrends voor 2023 volgens Guide-IT

IT- en telecomtrends 2023

Het jaar is weer bijna voorbij; een mooi moment om vooruit te kijken. Wat staat er volgend jaar op ons te wachten? Op het gebied van IT- en telecomtrends delen we graag onze expertise met je. Zo weet je precies wat je kunt verwachten van zowel de komende ontwikkelingen als van ons. Dat is wel zo prettig en handig.

Focus op ‘green IT’

Met de hoge energierekeningen is in 2023 ‘green IT’ of verduurzaamde IT een belangrijke pijler geworden voor velen. Op welke manieren kun je zonder concessies te doen aan zaken zoals veiligheid en productiviteit meer duurzaam je IT regelen? Logische manieren zijn investeringen in kantoorisolering, slimmer hybride werken en de aankoop van refurbished in plaats van nieuwe apparatuur. Nog slimmer groen en duurzaam werken is mogelijk door de ICT omgeving naar de cloud te verhuizen. Zo kun je gebruikmaken van servers uit de cloud voor verschillende IT-diensten. Dit scheelt jou niet alleen investeringen in elektra, serveraanschaf en -onderhoud, maar biedt ook nog eens de meest groene oplossing.

Nog meer aandacht voor cybersecurity

Door het toegenomen hybride werken nemen ook de cyberaanvallen steeds meer toe. Tegelijkertijd worden deze dreigingen zoals phishing, identiteitsdiefstal en ransomware slimmer, dus waarom zouden jouw systemen dat ook niet worden? Guide-IT regelt dit alles van begin tot eind voor de veiligste werkomgeving. Zo kun je ongestoord blijven werken, zonder je zorgen te maken over de veiligheid. 

Geen eigen netwerkbeheer met NaaS (Network as a Service)

Het opzetten en onderhouden van een veilig en betrouwbaar netwerk op kantoor is een lastige en vaak dure aangelegenheid. Een netwerk is namelijk niet zomaar opgezet, laat staan het voortdurende onderhoud zoals veiligheidsmaatregelen en alle updates die daarbij komen kijken. Dit is de reden dat Network as a Service (NaaS) bezig is met een grote opmars. Door het uitbesteden van netwerkbeheer en -onderhoud kun je ongestoord doorwerken met de meest hoogwaardige en veilige internetverbinding mogelijk.

Meer werk door en voor kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) is al steeds moeilijker weg te denken op de werkvloer. Ook volgend jaar is de voorspelling dat menig werkgever en werknemer gebruikmaken van geautomatiseerde, slimme scripts. Zo is het nu al mogelijk om een grote lading mails of offertes versturen, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Maar ook zaken zoals inventarisatiebeheer, het ordenen van grote hoeveelheden gegevens of een chatbot op de website zijn een welkome toevoeging. Je bespaart zo niet alleen op de kosten, maar zorgt ook voor een meer gestructureerde en klantvriendelijke werkomgeving.

Laat Guide-IT jou nu en in de toekomst helpen

Wij houden de toekomstige IT- en telecomtrends goed in de gaten. Wil je meer weten over een van de aankomende trends en hoe wij jou daarmee kunnen helpen? Neem contact met ons op en we staan u met raad en daad bij.