Hoe zat het ook alweer met ransomware?

ransomeware

Ransomware; waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord. Maar weet je precies wat het is, en welke bedreiging het voor je bedrijf kan vormen? Dat leggen we je graag uit. En omdat we bij Guide-IT liever cyberproblemen voorkomen dan verhelpen, delen we enkele tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ransomware.

 

Om te beginnen, dit is ransomware

Ransomware is een soort malware dat bestanden en programma’s op je netwerk of computer kan ‘gijzelen’ door deze te versleutelen. Je hebt er geen toegang meer toe en krijgt deze pas weer nadat je een betaling (ransom = losgeld) hebt gedaan aan de makers van deze kwaadaardige software.

 

Ransomware is dus eigenlijk een vorm van online afpersing, en wel een erg vervelende. Het kan namelijk flink wat narigheid opleveren omdat je simpelweg niet kunt werken als je bepaalde bestanden niet kunt gebruiken.

 

Hoe komt ransomware binnen?

Ransomware is een stukje software dat op je computer of netwerkschijf wordt geïnstalleerd. Eenmaal daar actief probeert het zich zo ver mogelijk te verspreiden en zoveel mogelijk bestanden te bereiken. Er zijn twee manieren waarop ransomware op je computer terecht kan komen.

De meest voorkomende manier is door middel van een install-bestand dat de ransomware installeert. Dit bestand kan binnenkomen via een onveilige website, een e-mailbijlage of bijvoorbeeld een download. De andere manier is via programma’s die al staan geïnstalleerd op je computer. Het kan zijn dat cybercriminelen lekken vinden in zo’n programma en daar dan misbruik van maken.

 

Help, ik ben slachtoffer van ransomware. En nu?

Ook al heb je je beveiliging nóg zo goed op orde; je kunt nooit 100% voorkomen dat je slachtoffer wordt. Is dit het geval? Ga dan niet direct over tot betaling in de hoop dat je direct verder kunt. De garantie is er niet dát de bestanden vrijkomen. Het resultaat is dan alleen dat je wellicht een flinke som geld armer bent.

 

Wat je wél het beste kunt doen, is contact opnemen met je IT-leverancier voor advies. Verspreiding van de ransomware wil je tegengaan en vervolgens zo snel mogelijk terug naar het moment van vóór de besmetting door een back-up in te zetten.

 

Wat kun je ertegen doen?

  1. Installeer een firewall

Een firewall beschermt je computer of netwerk door te scannen op verdachte activiteiten en actie te ondernemen als deze worden aangetroffen.

 

  1. Zorg voor de laatste software-updates

Door de laatste updates van software te gebruiken is de kans kleiner dat er een lek in zit dat eventueel misbruikt kan worden.

 

  1. Train je collega’s op het herkennen van phishingmails

Aangezien veel ransomware via phishingmails binnenkomen is het goed om collega’s te trainen op het herkennen van deze e-mails.

 

  1. Zorg voor een goede back-upoplossing

Indien je een back-up terugzet is het fijn dat dit makkelijk gebeurt én dat je back-up niet van al te lang geleden is.

 

  1. Beperk de toegang tot bepaalde bedrijfsdata

Het is verstandig om data selectief toegankelijk te maken voor collega’s. Niet iedereen hoeft overal bij te kunnen. Komt ransomware via een gebruikersaccount binnen, dan loopt niet ál je data risico.

 

Meer weten?

Wil je ook goed beschermd zijn tegen ransomware? Bij Guide-IT helpen we je graag de juiste maatregelen te nemen. Of dat nu is door je security te updaten, door je collega’s te trainen op het herkennen van phishingmails of een goede back-upoplossing in gebruik te nemen. Neem gerust contact met ons op.