KPN begint maandag met het uitrollen van bellen via 4G.

KPN gebouw

Met die techniek gaat het opstarten van telefoongesprekken sneller, is de geluidskwaliteit beter en kunnen mensen tijdens het bellen 4G blijven gebruiken.

De eerste KPN-klanten met een Samsung Galaxy S6 of Galaxy S6 Edge kunnen maandag beginnen met 4G-bellen. Het aantal mensen dat de nieuwe techniek kan gebruiken wordt naar verwachting in de komende maanden stapsgewijs groter.

KPN verwacht dat bellen via 4G de nieuwe standaard wordt voor telefoongesprekken. Het 4G-netwerk werd vooralsnog alleen gebruikt voor dataverkeer, terwijl bellen via 3G of 2G ging. Smartphones moeten daarom schakelen tussen mobiele netwerken.

De nieuwe techniek is door KPN getest in samenwerking met Samsung en komt beschikbaar voor alle toestellen die de spraaktechnologie ondersteunen. Steeds meer nieuwe toestellen ondersteunen de zogenoemde VoLTE-standaard.

Er is voor gekozen om 4G-bellen eerst op de S6 en S6 Edge toe te passen, omdat daarmee veelvuldig is getest. KPN zoekt samenwerking met smartphonefabrikanten om de techniek ook voor andere toestellen mogelijk te maken. De netwerktechnologie moet per toestel worden afgestemd.

Volgend jaar wil KPN ook bellen via Wi-Fi introduceren, waarbij abonnees met hun smartphone kunnen bellen als ze geen of slecht mobiel bereik hebben. De verbinding komt dan tot stand via een wifi-netwerk.