Veilig thuiswerken doe je met deze checklist

veilig thuiswerken

Grote kans dat jij en je collega’s momenteel vanuit huis werken. Je gebruikt mogelijk wel een laptop en smartphone van de zaak, maar de internetverbinding verloopt ‘gewoon’ via je huis-tuin-en-keuken-router. Ook worden de zakelijke devices meer voor privédoeleinden gebruikt. Omdat je voor thuiswerken niet de veilige en vertrouwde netwerkomgeving van kantoor hebt, is het extra belangrijk om stil te staan bij dataveiligheid. Heb jij de juiste maatregelen genomen om een datalek te voorkomen? Wil jij veilig thuiswerken? Doe dan de checklist.

 

 

Licht collega’s goed voor

Een veilig netwerk begint met verantwoord gebruik. Leg je collega’s goed uit wat ze kunnen doen om beveiligingsrisico’s zoveel mogelijk in te perken. Zorg dat ze altijd verbinding maken met een beveiligd netwerk, maak afspraken over het veilig opslaan van wachtwoorden en zorg dat ze een phishing-mailtje kunnen herkennen. Als je collega’s weten hoe ze veilig kunnen werken, verkleint dit de kans op een datalek of succesvolle aanval van cybercriminelen aanzienlijk.

 

 

  • Maak gebruik van endpoint protection

Een werklaptop heeft eigenlijk altijd toegang tot belangrijke en gevoelige informatie. Data die absoluut niet op straat mag komen te liggen. Dat terwijl cybercriminelen steeds sluwere en meer geavanceerde manieren vinden om met je bestanden aan de haal te gaan. Zorg daarom dat er altijd een vorm van endpoint protection op elk bedrijfsapparaat staat. Dit is in de regel software die naast virussen ook malware én ransomware buiten de deur houdt. Ook is het belangrijk dat het besturingssysteem en alle software op de pc altijd up-to-date gehouden worden. Met een managed cloudwerkplek gaat dit over het algemeen ‘vanzelf’.

 

 

  • Vergeet mobiele devices niet

Waarschijnlijk denk je bij het beschermen van bedrijfsapparaten eerst aan werklaptops. Toch bevatten ook mobiele werktelefoons een schat aan informatie. Je mobiele devices moeten daarom eveneens goed beschermd worden. Een strak updatebeleid is hierin de sleutel. Met een Mobile Device Management-oplossing is dit makkelijk te regelen – hiermee bepaal je voor alle mobiele apparaten binnen je bedrijf wanneer ze geüpdatet worden. Ook kun je bepaalde veiligheidseisen stellen, zoals alleen verbinding kunnen maken met beveiligde wifinetwerken en het gebruiken van een vingerafdruk voor toegang tot het toestel.

 

 

  • Bescherm je netwerk

Naast het beschermen van alle apparaten die verbinding maken met het netwerk verdient het netwerk zelf ook de nodige aandacht. Een moderne managed firewall onderschept al een heleboel bedreigingen, hoe je collega’s ook verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. Omdat er steeds nieuwere en ingewikkeldere dreigingen bijkomen is constante monitoring echter het veiligst. Daarbij kan er direct ingegrepen worden bij verdachte activiteit. Iedere seconde telt bij een beveiligingsdreiging en met een monitoringsysteem ben je er het snelst bij.

 

 

Is jouw security waterdicht?

Bij Guide IT gebruiken we toonaangevende technologie om jouw security te testen én verbeteren. Zo kunnen we een Quickscan of diepgaande Pentest doen om te bekijken hoe sterk jouw netwerkbeveiliging is. Ook nu veel van je collega’s vanuit huis werken. Onze specialisten helpen je daarna om tot de perfecte maatgerichte beveiligingsoplossing te komen. Wil je meer weten over veilig thuiswerken? We komen graag met je in contact.