Home | 1 op de 5 MKB-bedrijven wordt gehackt, voorkom met cybersecurity
1 op de 5 MKB bedrijven worden gehackt

1 op de 5 MKB-bedrijven wordt gehackt, voorkom met cybersecurity

Het aantal cyberaanvallen op het midden- en kleinbedrijf (MKB) varieert, maar het is helaas een groeiend probleem. MKB-bedrijven zijn vaak het doelwit van cybercriminelen vanwege hun beperkte middelen voor cybersecurity in vergelijking met grote ondernemingen. Exacte statistieken kunnen variëren afhankelijk van de bron, diverse onderzoeken geven aan dat 1 op de 5 MKB bedrijven te maken heeft gehad met een cyber incident. We kunnen hieruit opmaken dat het MKB een doelwit is geworden voor cybercriminelen.

Toename van aanvallen

Er is een trend van toenemende cyberaanvallen op MKB-bedrijven. Cybercriminelen richten zich vaak op kwetsbaarheden zoals zwakke wachtwoorden, ongepatchte systemen en gebrek aan beveiligingsmaatregelen.

Phishing en Ransomware

Phishing-aanvallen, waarbij aanvallers proberen werknemers te misleiden om gevoelige informatie vrij te geven, zijn een veelvoorkomende bedreiging. Phishing aanvallen worden steeds meer ingezet en ook verbeterd, dit komt mede dat er gebruikt gemaakt wordt van AI. (Artilficial Intelligence)

Ransomware-aanvallen, waarbij bedrijfsgegevens worden versleuteld en losgeld wordt geëist, komen ook steeds vaker voor.

Financiële gevolgen

Cyberaanvallen hebben vaak aanzienlijke financiële gevolgen voor MKB-bedrijven. Dit omvat niet alleen de directe kosten van herstel, maar ook verlies van klantenvertrouwen en zakelijke reputatieschade. De lange nasleep heeft gevolgen en financiële consequenties, wees hier van bewust.

Onvoldoende bewustzijn en middelen

Veel MKB-bedrijven hebben beperkte middelen en expertise op het gebied van cybersecurity. Vaak wordt de taak van IT bij een collega ondergebracht die dit tussen zijn gewone dagelijkse werkzaamheden erbij moet doen. Dit maak het lastig om alle systemen up-to-date te krijgen en ook op de hoogte te zijn van de laatste trends. Voor cyber criminelen is dit een makkelijk doelwit, vooral als ze geen adequate beveiligingsmaatregelen hebben genomen. Denk aan een EDR met een 24/7 SOC of voor grotere organisaties die onder de NIS2 vallen een SIEM oplossing.

Niet vermelde aanvallen

Een aanzienlijk aantal cyberaanvallen op MKB-bedrijven wordt mogelijk niet gerapporteerd. Sommige bedrijven kunnen terughoudend zijn om aanvallen toe te geven vanwege bezorgdheid over reputatieschade. Wees ervan bewust dat er voor ernstige cyber incidenten een meldplicht is. Dit staat beschreven in het Web beveiliging informatie- en netwerksystemen (Wbni), meer informatie kunt u o.a. vinden op de website van het NCSC of op de website van ondermersplein van het KVK.

Waarom cybersecurity belangrijk is

Het is belangrijk voor MKB-bedrijven om proactieve maatregelen te nemen om hun digitale activa te beschermen, waaronder awareness training, en het inzetten van externe cybersecuritydiensten. Het landschap van cyberdreigingen evolueert voortdurend, dus regelmatige evaluatie en aanpassing van beveiligingsmaatregelen zijn cruciaal.

In bovenstaande tekst komen nogal wat termen naar voren die voor de IT’ er bekend zijn maar onbekend zijn voor velen anderen en die willen we graag nog even verduidelijken, om het zo begrijpbaar mogelijk voor iedereen te maken.

Stel je voor dat je een huis hebt. Om het veilig te houden, heb je verschillende lagen van beveiliging nodig. Denk aan een stevig slot op de deur, een alarm dat afgaat als er iets verdachts gebeurt, en zelfs een beveiliger die het terrein in de gaten houdt. Op je computer werkt het eigenlijk hetzelfde.

Een EDR, of Endpoint Detection and Response, is als dat slot op je deur. Het is een programma dat constant je computer controleert op vervelende software, zoals virussen. ransomware of spyware, en het tegenhoudt voordat de schade kan aanrichten.

Maar soms zijn er slimmeriken die proberen binnen te komen ondanks het slot. Dat is waar het 24/7 SOC, oftewel Security Operation Center, binnenkomt. Dit zijn mensen die voortdurend je digitale omgeving in de gaten houden, zoals een beveiligingsbeambte die naar de bewakingscamera’s kijkt. Ze gebruiken slimme software, AI genaamd, om verdachte activiteiten te spotten en actie te ondernemen als er iets niet klopt.

En dan hebben we nog de term SIEM, oftewel Security Information and Event Management. Het is als een centrale hub die alle activiteiten op je complete IT-landschap analyseert, vergelijkbaar met een geavanceerd alarmsysteem dat elke beweging in je huis volgt en alarm slaat als er iets verdachts gebeurt. Met een SIEM kunnen potentiële dreigingen snel worden geïdentificeerd voordat ze problemen veroorzaken. Zo blijft je digitale huis veilig en beschermd.

Acteer niet morgen maar vandaag, want in een wereld waarin technologie ons verbindt, is cybersecurity van essentieel belang voor de bescherming van onze digitale toekomst.

U kunt ons altijd bellen op
030 303 7000
YVONNE REIJMER
Servicedesk Manager
U kunt ons altijd bellen op
030 303 7000
YVONNE REIJMER
Servicedesk Manager
De snelst groeiende en
prijswinnende KPN Strategisch
Partner die met kennis, passie
en plezier al sinds 2008 het MKB
Nederland helpt te bloeien.
Contact
Guide-IT BV
Einsteinbaan 6
3439 NJ Nieuwegein
Telefoon: +31 (0)30-3037000
Servicedesk: servicedesk@guide.nl
chevron-down